neděle 28. ledna 2018

Leden a Únor



____________________________________________________

…Naše koťátka, kočičky a kocourci…



O našich nových přírůstcích i dalších útulkových kočičkách si můžete přečíst ZDE.

O kočičkách které jsme umístili do nového domova se dočtete ZDE.

____________________________________________________


...Kočičí přání 2017...

Kočičí přání 2017 je u konce a my, ale i kočičky, kocouři a koťátka Vám všem, kteří jste přispěli  v této vánoční akci na pomoc útulkům, mockrát děkujeme. Vybrané kočičky dostaly od Vás krásné dárky v podobě dobrého papání. A budeme velmi rádi když budeme moci s Vámi počítat opět také na Velikonoce.









Více fotek naleznete na -> Facebooku <-




...Studené zimní dny...


O kočikách se říká, že to jsou bohyně s vlastním egem a vlastní realitou, ale to nic nemění na tom, že potřebují během těchto dní Vaši péči. Ty kočičky, které jsou chovány doma, to mají nejsnadnější, protože si kdykoliv mohou lehnout k topení, krbu nebo jakémukoliv zdroji tepla a mají neustálý přísun potravy. Pokud ale chováte například bezsrstá plemena jako sphynx, obleček je ta správná volba, aby neprochladla, když je zrovna průvan a venku je mráz.


Pak jsou tady kočičky, které milují sníh jako třeba mainská mývalí, nebo třeba i ostatní kočičky, které jsou celoročně víceméně venku. Pokud je těmto kočičkám zima, tak se kdykoliv mohou dojít domu ohřát, nebo se schovat někde v kůlně, seníku, prostě tam, kde jim bude teplo a naši pomoc nijak moc nepotřebují. 


Ale nesmíme zapomínat na to, že kočičkám, jak bytovým, tak i těm venkovním prospěje výživnější strava. Kočičky spotřebovávají hodně energie při výkyvech teplot, tudíž je potřebné aby pokryly bílkovinné a minerální potřeby. Proto je potřebné aby kočičky dostávali kupříkladu kvalitní maso nebo něco s vitamíny.

A pokud jste tohle všechno zvládli, můžete pomoci i kočičím tulákům. Například  pokud víte, kde se kočičky zdržují, tak zavolat do nejbližšího útulku nebo se snažit kočičky odchytit a následně to dát útulku na vědomí, ale to pouze v případě, že byste si nemohli Vy nebo Vaši známí kočičky ponechat. Můžete i na místa kudy chodí dát mističky s granulemi nebo vlažnou vodou, nebo také bedničky.  


...Časté problémy koček...

Rýma
Kočičí rýma je velice rozšířené a snadno přenosné infekční onemocnění, s nímž se někdy v životě setká většina venku se pohybujících koček. Není to žádná banalita. Léčí se antibiotiky. Zpravidla se jedná o virózu zaviněnou herpesviry. Problém je, že virus v tělě zůstane a při oslabení imunity může zaútočit znovu.

Ledviny a močové cesty
Především starší kočky velmi často trpí problémy močových cest. Kočičí močový aparát je velmi náchylný k infekcím, močovým kamenům i funkčním selháním. Problémům se dá do značné míry předcházet volbou vhodného kvalitního krmiva. Příčina není úplně jasná, jedním z důvodů je to, že kočky obecně málo pijí. Ledvinové selhání se projevuje zvracením a nechutenstvím. Léčba je dlouhodobá s nejistým výsledkem.

Vnitřní parazité
Pokud kočky nebudete pravidelně odčervovat, mohou se v jejich trávicím traktu objevovat škrkavky a tasemnice. Ohrožena jsou především ta zvířata, která chodí ven. Léčí se podáváním léků, prevencí je odčervení v podobě tablet nebo pipet s malým množstvím tekutiny, která se zvířeti rozetře do kůže za krkem.

Vnější parazité
Kočky stejně jako psi mohou být nositeli blech, klíšťat, ale i kožního svrabu. Výběr přípravků pro kočky s porovnáním pro kočky je poněkud omezený, ale přesto existují účinné preparáty, například Frontline, který zvíře při pohybu venku chrání. Pozor na použití přípravku určených pro psy, často jsou pro kočky toxické. Týká se to např. pipet s názvem Expot.

Dásně
Kočky často trpí záněty dásní, které mohou, ale nemusí být spojeny se vznikem zubního kamene. Příčina je v podstatě neznámá. Léčí se antibiotiky.

Uši
Ušní svrab je problém, který je častý zejména u koťat, ale i u dospělých koček přivezených z volného venkovního chovu.Každá nově pořízena kočička by měla být vyšetřena veterinářem. Léčí se ušními kapkami.

...


...A na konec dávka roztomilosti...







Karolína Bucká a Dušan Laštůvka

Žádné komentáře:

Okomentovat