sobota 19. března 2011

Kočky nemají devět životů

Pro kočky je typické, že na nich dlouho nemusíte poznat, že jsou nemocné. Jejich zdravotní problémy se u nich v mnohém projevují až v pokročilé fázi. A oblíbené rčení, že ,,kočka se ze všeho vylíže" bývá často příčinou toho, že se léčba zahájí pozdě a je neúspěšná.

Důvodem k návštěvě veterináře by měla být jakákoliv odchylka od normálu. Apatie, nechutenství, častější pití a močení i močení mimo záchod, časté zvracení nebo průjmy, hubnutí či matná neupravená srst.

Kočky málo pijí, proto mají potíže s močovými cestami

K nejčastějších onemocnění koček všech věkových kategorií patří záněty močového měchýře. Kočky jsou náchylné k nemocem močových cest, jak horních/ledviny/, tak dolních/vývodné močové cesty/. Důvodem je fakt, že kočky opravdu málo pijí.Majitel by měl mít přehled o tom, kolik jeho kočka přijímá tekutin. Chovatelské obchody už v dnešní době na takové kočky myslí. Prodávají speciální fontánky, hračky do misek s vodou...Ty kočku lákají ke hře, při níž si namočí tlapky a následně si z nich olíže vodu.

Selhání ledvin se projevuje zvracením a nechutenstvím

Prvním příznakem selhání ledvin zpravidla bývá akutní zvracení a nechutenství. Rozhodně neváhejte a běžte hned k veterináři!!! Varovat by vás však mělo i nadměrné pití a močení nebo naopak stav, kdy kočka vůbec nemočí. Je však třeba rozlišit, jestli chodí zvíře na toaletu a snaží se močit, nebo na toaletu nechodí vůbec. První případ totiž neukazuje na selhání ledvin, ale na obstrukci močových cest, což je rovněž závažný problém. Oba stavy vyžadují okamžitou lékařskou návštěvu!!!Zatímco obstrukce močových cest bývá zpravidla úspěšná, léčba selhání ledvin je obtížná, často vyžaduje hospitalizaci a nebývá moc úspěšná.

Rýma není žádná banalita

Početnou skupinu pacientů tvoří mladá koťata přivezená z volného venkovského chovu do domácnosti. Ve většině případů mají škrkavky, ušní svrab nebo rýmu. Kočičí rýma na rozdíl od lidské, přestože se projevuje podobně, není následek nachlazení, který přejde bez léčby. U koček se jedná o vážnou infekci, která při pozdě zahájené terapii může zanechat chronické následky a u koťat dokonce může končit smrtí. Nejsou výjimečné nikterak u koček ani záněta dásní. V některých případech je příčinou zubní kámen, který obsahuje velké množství bakterií. Jindy je to důsledek onemocnění ledvin.

Kočičí zabijáci: tři virózy

Mezi opravdu závažné kočičí onemocnění, které nezřídka končí smrtí zvířete, patří virové choroby známé pod zkratkami ,,FeLV" a ,,FIV". V prvním případě jde o infekční kočičí leukemii, druha zkratka značí tzv.kočičí AIDS, tedy syndrom získané ztráty imunity. Obě mají mnoho společného. Jsou to nemoci typické pro nekastrované kočky a kocoury, protože se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem nebo poraněním při rvačkách. Léčba ani jedné z těchto nemocí nebývá úspěšná, jedná se jen o řešení komplikací, snahou je prodloužení kvalitního života pacienta. Proti ,,FeLV" existuje očkování, které se doporučuje chovným kočkám a kocourům, ale i nekastrovaným jedincům., kteří chodí ven. Třetí smrtelnou virózou je infekční peritoniida ,,FIP". Léčba může chorobu pouze zpomalit, ne však vyléčit. Doba přežití se udává od jednoho měsíce do půl roku. Existuje však proti ní vakcína.

I zvíře žijící jen v bytě by mělo být očkované

Kočka žijící v bytě často prožije celý život bez jediného zdravotního problému, dokud se ve starším věku nezačnou projevovat potíže související se stářím. U koček žádné povinné očkování jako u psů, není, což neznamená, že by nebylo potřeba. Koťata se očkují od stáří 8týdnů, po 3 až 4 týdnech je nutné přeočkování a nadále se očkuje jednou ročně.

Základní očkování proti třem nemocem

Každá kočka bez ohledu na to, zda je venkovní či domácí, by měla mít naočkovanou základní kombinaci skládající se z panleukopenie, kalicivirozy a herpesvirové infekce. Doporučuje se též nechat zvíře naočkovat proti chlamydioze - bakteriálnímu onemocnění infikujícímu oči a dýchací trakt. Zanedbávat by se nemělo také odčervení. Dospělé kočky žijící v bytě stačí odčervit zhruba jednou za půl roku.Kočky s přístupem ven každého čtvrt roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat