pondělí 30. srpna 2010

Epilepsie

Pokud si myslíte, že Vaše kočička prodělala epileptický záchvat, je nutno zajít k veterináři. Mohou nastat pouhé záchvěvy nebo třes jednotlivých svalových partií (pysky, víčka, uši). Dále mohou následovat stavy náhlé ztráty vědomí a bezvládné upadnutí zvířete. To může pokračovat zvýšeným svalovým napětím krku nebo končetin (tonická křeč). Velmi častým typem záchvatu je Grand-mal typ, s plnou ztrátou vědomí a upadnutí na zem. Zvyšuje se napětí svaloviny krku a končetin s následnými plovacími pohyby končetin (klonická křeč). Může dojít ke slinění, pomočení i kálení. Záchvat může trvat několik vteřin i minut. Léčba epilepsie je doživotní. Epilepsie se ve veterinární medicíně léčí antiepileptiky. Toto léčení má výrazné negativní vedlejší účinky v případě dlouhodobého podávání. Za úspěšnou léčbu se považuje zmírnění záchvatů na 4-5x ročně. Pokud kočička upadne do záchvatu, není dobré zvíře budit či jakkoli zasahovat do průběhu záchvatu. Zvířeti pomůžete, pokud mu zajistíte bezpečí a to před různými předměty o které by se mohlo poranit, nebo v průběhu záchvatu jeho pádem ze stolu, z gauče či z posedu. Zvíře, pokud je to možné, v rychlosti stáhněte bezpečně na zem a přidržujte opatrně tělíčko, aby se děním záchvatu neposouvalo /pro něj/ k nebezpečným předmětům. Po záchvatu přidržujte těžce vstávající zvíře a klidným tónem vašeho hlasu opakujte jeho jméno a vítejte jej zpět do reality jak jste zvyklí při Vašem příchodu domů. Zvířátko po záchvatu bude zmatené. Teprve pozvolna si bude uvědomovat zaběhlé domácí předměty, místa a kamarády. Návrat vědomí po záchvatu může trvat pár sekund, ale také několik dní. V každém případě vyhledejte veterinárního lékaře.

Tento kocourek má 4 roky a jmenuje se Čiko. Od prosince 2009 trpí na epileptické záchvaty. Většinou ho tahle forma nemoci přepadala ve spánku a v hodinách nočního klidu. První záchvat nás opravdu vyděsil, neznali jsme epilepsii a v prvních vteřinách jsme si mysleli, že nám Čiko umírá. Třes tělíčka a nohou ve své moči, zorničky široce rozevřené, z pusinky mu tekly sliny. Volali jsme jeho jméno, ale žádná reakce. Asi po 5 minutách se kocourek snažil vstát a koukal kolem sebe, jako by byl u nás poprvé. Čichal opět k ostatním zvířátkům a zkoumal pomalým krokem, pro něj v tuto chvíli, neznámé obydlí. Byli jsme z něj hrozně smutní a samozřejmě se o něj hodně báli. Návštěva u veterináře byla nutná. Po nutných odběrech krve lékař stanovil diagnozu a předepsal 1/4 Phenaemalu denně. 

Čiko se sice zklidnil, ale více spinkal, neměl už takový zájem o hru, prostě byl více unaven z podávaného léku a co víc, do půl roku se mu záchvaty stupňovaly 1x týdně. Bylo nutné podávaný lék brát 2xdenně. Životní pouť našeho nádherného kocourka jsme neviděli růžově.

Nechodíme moc často do obchodu se zdravou výživou, ale v ten den při koupi našeho oblíbeného zboží, jsme zaslechli debatu prodávají se zákazníkem, kterému nabízí přírodní produkt "OMEGA 3". Bio lněný olej. Znělo to až neuvěřitelně fantasticky. Kožní nemoce, funkce a rozvoj mozku, lupénka, silně protizánětlivý......................

Od 1.července, po zakoupení tohoto produktu, jsme odstavili ihned léky /i s rizikem, že to nevyjde/ a podávali Čikovi každý den čajovou lžičku v míchanou do ranního jídla. Kocourkovi to zjevně chutnalo. Za červenec měl Čiko 3 záchvaty. Tento měsíc jsme tedy zkrátili epilepsii o jeden záchvat a to bez působení léků s těžkými vedlejšími účinky. Je nutno však podotknout, že průběhy záchvatů nebyly zdaleka tak silné, jako ty předešlé s léčbou Phenaemalu. Záchvaty se zkracovaly, celý průběh nebyl pro kocoura tak agresivní. Dokonce vše probíhalo bez pomočení. Po záchvatu se Čiko vždy velmi rychle zadaptoval, rychleji na vše reagoval. Změna k lepšímu nastala velmi výrazně. Dokonce začal opět prohánět svoji oblíbenkyni. /k její smůle/. Toho posledního záchvatu bychom si skoro ani nevšimli, kdybychom neobjevili trochu typicky zapáchající moče pro průběh této nemoci.

Je srpen 2010 a Čiko je úžasný kocourek. Mazlivý, přítulný a hravý. Vrátili jsme mu,  i k naší spokojenosti tímto přírodním produktem "Omega 3", opět chuť do kočičího nádherného života. Přejeme mu ještě krásné a dlouhé chvíle mezi námi a " KOČKY BRUNTÁL o.s., také.

Žádné komentáře:

Okomentovat